In 2019 zal het lage BTW tarief op Nederlandse goederen omhoog gaan van 6% naar 9%. Als je het lage BTW tarief gebruikt op je facturen moet je dit aanpassen in je instellingen in Gekko door het "standaard BTW %" aan te passen van 6% naar 9%.

Vanaf 2019 moeten bedrijven in Nederland voor het lage BTW tarief 9% rekenen en niet meer 6%. Dat betekent dat je per 1 januari 2019 in bijna alle gevallen geen 6% meer mag rekenen, zelfs als je dat met je klant hebt afgesproken. Je moet daarom of de BTW verhogen (en dit doorrekenen naar je klant), of je nettobedrag verlagen (en dit doorrekenen aan jou zelf). Indien je toch een factuur stuurt met 6% BTW, zal dit tot complicaties leiden met je BTW aangifte.

Als je toch een verkeerd BTW percentage gebruikt op je factuur, geeft Gekko automatisch een waarschuwing. Je kan overigens ook in 2019 facturen sturen zonder dat dit problemen oplevert voor je administratie. Als je de datum aanpast naar voor 1 januari 2019, kun je gewoon gebruik maken van het 6% tarief en zul je geen waarschuwing krijgen. Let hierbij wel zeer goed op de nummering van de facturen, omdat het illegaal is om af te wijken van een door de tijd oplopende factuur nummering.