Als je mensen in dienst hebt dien je lonen uitkeren en te boeken in je administratie. Dit gaat heel makkelijk in Gekko als je de volgende stappen volgt. 

LET OP! Als je jezelf loon uitkeert uit jouw VOF of eenmanszaak, dan werkt dat anders, lees dan dit artikel. Daar leggen we uit hoe je dat dient te verwerken. 

Loonstrook

Het maken van een loonstrookje is een vak apart. Daar kan je, om het jezelf makkelijk te maken, het best specialisten voor gebruiken zoals Employes

Kostensoorten aanmaken

Voordat je de lonen kan boeken, dien je hier twee kostensoorten voor aan te maken. Omdat de meeste zzp'ers waar Gekko zich op richt geen personeel hebben, ze heten niet voor niet Zelfstandigen Zonder Personeel, worden deze kostensoorten niet standaard aangemaakt. Je maakt er een aan voor de loonbetalingen (noem deze"Netto Loon") met "BTW aftrekbaar: nee" en een voor de sociale lasten (noem deze "Sociale Lasten"), ook met "BTW aftrekbaar: nee". 

Je doet dat bij "Kostensoorten".

Loonkosten Boeken

Om de kosten te verwerken, neem je de netto loonbetalingen die je hebt overgemaakt aan jouw personeel. Deze boek je als kosten met 0% BTW. Neem hiervoor het totaal bedrag inclusief eventuele kosten die je vergoed, zoals reiskosten, onkosten of andere vergoedingen. Maak deze aan op de kostensoort die je in de vorige stap het aangemaakt.

Als tweede boek je apart de sociale lasten, op de kosten "Sociale Lasten".

Je kan deze laatste stap ook heel makkelijk doen vanuit de bank door de betalingen van loon en sociale lasten te selecteren. Dan moet je natuurlijk wel eerst de juiste kostensoorten zoals hierboven beschreven hebben aangemaakt.