Het bedrag van je btw-aangifte kan soms niet helemaal overeenkomen met het totaal in je factuuroverzicht. Hier zijn verschillende redenen voor. Er gaat niets fout. Je kunt eenvoudig zelf controleren waar het verschil vandaan komt:

 

1. Controleer of je factuuroverzicht op conceptfacturen

Gekko neemt namelijk alleen verstuurde facturen mee in jouw btw-rapportage. Dit komt omdat Gekko anders niet weet of het product/de dienst geleverd is. Een conceptfactuur kan immers nog veranderen of niet verstuurd worden. Dit scheelt jou weer tijd in het corrigeren van je administratie.

 

2. Zorg dat je facturen in het juiste kwartaal verstuurt

Je hebt een factuur verstuurd in het eerste kwartaal van het jaar maar de betaling komt pas in het tweede kwartaal. Wanneer wordt de factuur dan meegenomen?

Voor de btw-aangifte geldt de factuurdatum. Hetzelfde geldt voor de btw-aftrek: je kunt vooraf betaalde omzetbelasting pas aftrekken als je een bon/factuur hebt ontvangen. Zelfs als je al eerder hebt betaald.

 

3. Let op de afronding van cijfers

Een andere reden waarom je btw-rapport een ander bedrag is dan het totaal in je factuuroverzicht: de btw in je btw-aangifte mag je afronden naar beneden (in jouw voordeel). Als het dus een klein verschil is, kan het ook hier aan liggen.